Τροχοί & TIR

Το Σημείωμα του Εκδότη

Μια δήλωση που προβληματίζει
από Μανώλης Αγριμανάκης | Τετάρτη 08/05/2024 - 06:53
Κοινοποίηση στα Social Media
Το Σημείωμα του Εκδότη
Το Σημείωμα του Εκδότη

«Ό,τι κι αν κάνουμε με το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη για τα επόμενα 30-40 χρόνια». Το δήλωσε και το εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

 Είναι μια αναφορά η οποία γίνεται σε μια περίοδο που οι πάντες -περιλαμβανομένων φυσικά και των αυτοκινητοβιομηχανιών- έχουν στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες θεωρώντας ότι με τη μείωση των ρύπων θα σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε. 

Μια δήλωση που προβληματίζει 

Τι είπε ο κ. Σκυλακάκης; «Να μην βάλουμε πιο φιλόδοξους από τους στόχους που, ήδη, έχουμε. Ό,τι κι αν κάνουμε με το CO2, η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη για τα επόμενα 30-40 χρόνια». 

Και εξήγησε: «Η Ευρώπη έχει ένα μικρό κομμάτι των ρύπων του πλανήτη και με λιγότερο από 500 εκατ. πληθυσμό είναι η πιο «πράσινη» ήπειρος. Όταν, όμως, «…κινείσαι πιο γρήγορα, αλλά δεν φέρνεις αποτέλεσμα, διότι ο υπόλοιπος πλανήτης δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα, μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή, αυτό που συμβαίνει τώρα δηλαδή. 

Και να έχεις μπροστά σου, στα επόμενα χρόνια, να πληρώσεις και την προσαρμογή, που είναι τρομακτικά τα κόστη και άγνωστα. Υπό αυτό το πρίσμα, «η οριακή απόδοση των επενδύσεων για μείωση του CO2 και η οικονομική απόδοση μίας ηπείρου μειώνεται δραματικά, αν δεν ακολουθούν όλοι. 

Συνεπώς, αν δεν επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, που σημαίνει κινητοποίηση και δράση και των άλλων ηπείρων, τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο». Οι παραπάνω αναφορές του κ. Σκυλακάκη που έγιναν πρόσφατα (στο forum των Δελφών) συμπίπτουν, όπως προαναφέραμε, με μια περίοδο καταιγιστικών τεχνολογικών εξελίξεων για πράσινες μεταφορές χωρίς ρύπους. Στην Ευρώπη. Δηλαδή σ’ ένα μικρό μόνο μέρος του πλανήτη. 

Στις άλλες ηπείρους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, φουγάρα και εξατμίσεις συνεχίζουν να ντουμανιάζουν.

 Τελικά, ο στόχος για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή είναι εφικτός; 

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση και πάντα καλοτάξιδοι 

PreviousNext